Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mária, kegyelembe fogadott
  2023-05-19 21:39:37, péntek
 
  Mária, kegyelembe fogadott

,,És hozzálépve így szólt az angyal: Üdvöz légy, kegyelembe fogadott, az Úr veled van! Mária megdöbbent e szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés. Az angyal ezt mondta neki: Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál Istennél!" (Lukács 1,28-30)

Van egy angol karácsonyi ének amelynek a címe magyar nyelvre lefordítva: ,,Mária tudtad?" Ennek az éneknek néhány sora csodálatos. Így hangzik:
,,Mária, tudtad, hogy a kisfiad egy nap majd a vízen fog járni? Mária tudtad, hogy a kisfiad megmenti majd a fiainkat és lányainkat?Mária tudtad, hogy a kisfiad azért jött, hogy újjá tegyen téged? Ez a gyermek, akit megszültél, hamarosan megszabadít téged. Mária tudtad, hogy a kisfiad látást ad majd egy vak embernek?Mária tudtad, hogy a kisfiad a kezével lecsendesíti a vihart? Mária tudtad, hogy a kisfiad ott járt, ahol az angyalok jártak? És amikor a kisfiadat megcsókolod, akkor Isten arcát csókolod meg."
Milyen kiváltságos volt Mária. A Lukács 1:48-ban, Mária az énekében azt mondta:
,,Íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék."
Igaza volt. De miért volt áldott? Talán azért, mert önmagában nagyszerű ember volt?
A Biblia egyik alapelve az, hogy Isten néha olyan embereket választ ki szolgálatára, akik példamutatóan szolgálták Őt. Például a Lukács evangéliuma 1. fejezetének elején azt látjuk, hogy Isten megáldotta Zakariást és Erzsébetet. Azt mondta nekik, hogy ők lesznek Keresztelő János szülei. A 6. vers azt mondja nekünk:
,,Igazak voltak mindketten Isten előtt, és feddhetetlenül éltek az Úr minden parancsolata és rendelése szerint."
Isten olyan embereket választott, akik igazak voltak.
De néha Isten éppen ellenkezőleg cselekszik - olyan embereket választ ki, akik nem igazak, hogy nagy tetteket hajtsanak végre neki. A tarzuszi Saul jut eszembe. Ő is bűnrészes volt István meggyilkolásában. Jeruzsálemből Damaszkuszba ment (ApCsel 9,1):
,,az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve."
Istennek azonban más tervei voltak vele. Ahogyan Isten mondta Anániásnak, amikor az habozott, hogy menjen és tegye rá a kezét Saulra, hogy visszaadja a látását. Isten azt mondta:
,,Menj el, mert választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a népek, a királyok és Izráel fiai elé."
Ugyanez volt a keresztre feszített bűnözővel is. Amikor Jézus a megaláztatás legalacsonyabb fokán volt, Isten a bűnözőt választotta ki, hogy elismerje, hogy Jézus az Úr, a Király és a Megváltó.
E két kategória közül Mária nyilvánvalóan az elsőbe esik. Minden, amit róla tudunk, arra utal, hogy Zakariáshoz és Erzsébethez hasonlóan ő is odaadó szolgája volt az Úrnak. Az a tény, hogy József, akit a Máté 1:19 úgy ír le, mint "igaz embert", eljegyezte őt - megdönthetetlenné teszi azt az állítást, hogy Mária igaz volt, mint József, mint Zakariás és Erzsébet.
A római katolikus tanítás olyan magaslatra helyezi Máriát, amely őt egészen mássá teszi, mint minket. Három olyan kiváltságot adnak Máriának, amelyeknek nincs alapja a Szentírásban. Először is azt állítják, hogy Mária az anyja méhében az eredendő bűntől mentesen fogantatott. Másodszor, azt állítják, hogy soha nem követett el tényleges bűnt. Harmadszor, azt hiszik, hogy mentesült a halál alól, hogy meghalás nélkül ment a mennybe.
Ezeknek a tanításoknak azonban nincs alapja a Szentírásban. Valójában a Szentírás tanítása ellenkezik az ilyen elképzelésekkel. Mária bűnös volt. A Lukács 1. fejezetében található énekében a 46-47-dik versekben azt mondta:
,,Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben."
Elismerte Jézust Megváltójának. Nem volt bűntelen.
Még ha Isten kiválaszt is valakit, aki igaz, az egész Isten kegyelméről szól az illető számára. Ezt tanítja a szövegünk. A lényeg az, hogy amikor Isten kiválaszt valakit, mint például a bűnözőt a kereszten, hogy elvégezze a munkáját, amikor Isten kiválaszt egy olyan igaz embert, mint Mária - az is mind a kegyelemről szól. Isten nem azért választja őket, mert önmagukban igazak, hanem azért, mert már kegyelmet adott nekik.

Ezt látjuk a szövegünkben.

1.Isten nagy kegyelmet adott Máriának.

Isten kegyelme kétszer is kihangsúlyozva van a szövegünkben - a 28. és a 30. versben. A 28. versben az angyal azt mondta Máriának:
,,Üdvöz légy, kegyelembe fogadott, az Úr veled van!"
Érdekes, hogy az angyal azzal kezdi a Máriához intézett beszédét, hogy "Üdvöz légy". Az újszövetségi időkben a leveleket általában úgy írták, hogy a feladó nevét írták, aztán azt, hogy kinek címezték, majd az "Üdvöz légy" szót. Pál és más keresztények ezt úgy módosították, hogy a "Kegyelem" vagy a "kegyelem és békesség" szót írták helyette.
De az angyal, ha görögül szólt Máriához, azt mondta: "Üdvöz légy". Vagy ha héberül vagy arámul beszélt, akkor egy olyan szót használt, amely eléggé hasonlít az 'üdvöz légy'-hez, hogy Lukács így fordította le.
Hogy nehogy azt gondoljuk, hogy ez az üdvözlés nem a kegyelemről szól, a következő szó, amit az angyal mond, a 'kegyelembe fogadott'. Az eredeti görögben ez egy szó, és az ige gyökere 'charis' - kegyelem. Az ige azt jelenti, hogy:
"kegyelemben részesíteni" "egy jótétemény címzettjévé tenni... nagymértékben kedvezni, áldani".
Minden a kegyelemről szól. Ugyanúgy ahogy az Efézus 1:6-ban ahol ugyanez az ige található. A szövegkörnyezet a 4. versben kezdődik. Figyeljük meg, hogy az egész Isten kiválasztásáról, Isten szeretetéről, Isten jótetszéséről és akaratáról szól. Azt mondja:
,,Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben. Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint."
Miért tette ezt Isten? Így folytatódik (6 vers):
,,hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét, amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában."
Minden a kegyelemről szól.
Figyeljük meg a sorrendet. Először itt van - "hogy magasztaljuk dicsőséges kegyelmét", majd ezt részletezi - "amellyel megajándékozott minket szeretett Fiában". A 'megajándékozott' szó ugyanaz, mint az a szó, amelyet a szövegünkben 'kegyelembe fogadott' szóval fordítunk. Az Efézus 1-ben szereplő kegyelem 'ajándékozott'. Mária kegyelembe lett fogadva, kegyelembe lett részesítve - kegyelmet kapott.
Ez nem azt jelenti, hogy méltó volt a kegyelemre. A 'kegyelem' szónak a jelentése önmagában azt jelenti, hogy nem lehetsz méltó rá. A kegyelem meg nem érdemelt jóindulat azok iránt, akik büntetést érdemelnek. Mária Isten kegyelmének címzettje.
I. Howard Marshall írja,
"Nincs utalás arra, hogy maga Mária különösebben méltó lenne rá."
Norval Geldenhuys így foglalja össze a dolgot: (Lukács, 75. o.)
"Isten az Ő szabad és ok nélküli kegyelmét adta neki egyedülálló módon azzal, hogy őt választotta ki Fia anyjául".
Isten kegyelme kihangsúlyozva van a 30-dik versben is.
Az angyal azt mondta: ,,Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál Istennél!"
Az 1Mózes 6-ban ez a héber kifejezés Noéra vonatkozik. Azt gondolhatnánk, hogy Isten azért választotta ki Noét, mert ő volt a legjobb élő ember. Lehet, hogy Noé valóban a legjobb élő ember volt. Ha az volt, akkor azért volt az, mert Isten kegyelme tette őt azzá. Isten kegyelmet adott neki. Ezt hangsúlyozza a Mózes első könyvének hatodik része.
Ugyanez a helyzet a mi szövegünkben is. Isten kegyelmet adott Máriának. Ez Mária énekéből is kitűnik a Lukács 1-ben. Ebben az énekben örül Isten kegyelmének. Azt mondja, hogy lelke örvendezett Istenben, az ő Megváltójában:
,,mert rátekintett (jóindulattal) szolgálóleányának megalázott voltára."
Nem annak örül, hogy milyen jó önmagában, vagy hogy Isten a cselekedetei miatt választotta őt - semmi ilyesmiről nem esik szó. Hanem örül Istennek, annak, amit Ő tett érte és az Ő népéért. Azért örül, mert Jézus által a büszkék szétszóratnak, az alázatosak felmagasztaltatnak. Az 54. versben azt mondja:
,,Felkarolta szolgáját, Izráelt, hogy megemlékezzék irgalmáról."
Mária éneke minden dicséretet, dicsőséget és tiszteletet Istennek ad. Igen, elismeri, hogy minden nemzedék áldottnak fogja őt nevezni - de azért, mert:
,,nagy dolgokat tett velem a Hatalmas." (Lk 1,49)

Mit jelent ez számunkra?

A.Először is, csodálkoznunk kell azon a kegyelmen, amelyet Isten adott Máriának, és örülnünk kell neki.

Mária bűnös volt. Nem érdemelt meg semmilyen jóságot. Isten mégis ilyen kegyelemmel ajándékozta meg őt. Milyen kiváltságos volt ő!
Miért kapott kegyelmet? Azért, hogy Jézust a mi természetünkben hozza a világra - hogy megmentsen minket. Örülnünk kell annak a kegyelemnek, amelyet Isten adott Máriának, mert ezt a kegyelmet végül azért kapta, hogy mi is üdvözülhessünk. Mindebben Mária nagyon fontos. De hozzánk hasonlóan ő is csak a kegyelem címzettje. Jézus az, aki üdvözít. A Zsidókhoz írt levél 2:14-18 azt mondja:
,,Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt, és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak. Mert nyilván nem angyalokat karol fel, hanem Ábrahám utódait karolja fel. Ezért mindenben hasonlóvá kellett lennie a testvéreihez, hogy irgalmas és hű főpap legyen az Isten előtti szolgálatban, hogy engesztelést szerezzen a nép bűneiért. Mivel maga is kísértést szenvedett, segíteni tud azokon, akik kísértésbe esnek."
Az egyik oldalon Isten és az Ő hatalma az üdvösségben - a másik oldalon pedig Mária és mi, a kegyelem címzettjei.

B.Másodszor, Mária az alázatosság leckéje számunkra.

Az egyik dolog, ami nagyon világosan kiderül a Lukács 1-ből, hogy Mária alázatos volt, szerény, az Úr szolgálóleánya. Milyen nagyszerűen használta őt Isten.
Bár Isten szuverén az Ő kegyelmében, bár mi semmit sem tehetünk azért, hogy kiérdemeljük a kegyelmet - egy dolog, amit a Biblia világossá tesz, hogy Ő nem ad kegyelmet azoknak, akik büszkék. Őket nem használja fel. Ahogy az 1Péter 5:5-ben olvassuk:
,,Egymás iránt pedig valamennyien legyetek alázatosak, mert Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad."
Testvérek, legyetek alázatosak. Bűnösök vagyunk. Kegyelmet kaptunk, és nem érdemeltük meg. Nincs helye a büszkeségnek az életünkben. Ha Mária, Urunk édesanyja nem volt büszke, nekünk sincs okunk rá, hogy azok legyünk.
Dicsérjük Istent. Örüljetek Jézusban. Emeljük magasra az Ő nevét. Szolgáljátok Őt alázattal.

C.Harmadszor, amikor olyan dolgok történnek, amelyek összezavarnak, zavarba hoznak, emlékezz arra, hogy Isten kegyelme még a zűrzavar és zavarodottság közepette is veled van.

Mária zavarba jött, amikor Gábriel azt mondta neki, hogy nagy kegyelemben részesült, és hogy Isten vele van. De ott volt benne ez a kegyelem.
Ez egy gyakori téma a Szentírásban. Isten népe zavarba jön Isten útjai miatt - de éppen akkor ott van a nagy kegyelem.
Ábrahámnak azt mondta Isten, hogy áldozza fel az ígéret fiát, Izsákot. Zavarodott volt. De mi volt ott Ábrahámmal? Nagy kegyelem. Ott, a Mórija hegyén, amikor Izsák megkötözve és feláldozásra készen állt, egy helyettesítő áldozatot kapott, egy kost, amely a szarvánál fogva beleakadt a bokorba. Ott tanította meg Isten a helyettesítő engesztelést az egyháznak. Ábrahám várta Krisztus napját, és látta és örült. (János 8:56) A Mórija hegyén kezdte tisztán látni.
Józsefet eladták rabszolgának. Nemi erőszak kísérletével vádolták meg. Zaklatott volt. Mégis micsoda kegyelem volt ott vele. Isten a családja előtt elküldte őt Egyiptomba, hogy megmentse őket.
Mózes is bajban volt, amikor Isten Egyiptomba küldte, hogy kivezesse Izraelt a rabszolgaságból, és azt tapasztalta, hogy a fáraó keményebb munkára kényszerítette az izraelitákat. Az izraelita munkafelügyelők azt mondták Mózesnek:
,,Nézzen rátok az ÚR, és ítéljen meg benneteket, mert gyűlöletessé tettetek bennünket a fáraó és udvari emberei előtt, és fegyvert adtatok a kezükbe, hogy megöljenek bennünket!" (2Móz 5,21)
Mégis milyen nagy kegyelem volt ott velük. Isten hatalmas kézzel vezette ki Izráelt Egyiptomból. Az Egyiptomot sújtó 10 csapás és a Vörös-tengeren való átkelés megmutatta Isten mindenható hatalmát, amely megmentette népét minden ellenségtől. Mózessel is ilyen nagy kegyelem volt.
Folytathatnám a példákat. De az igazság világos. Testvérem, amikor Isten gondviselése miatt zavarba jössz és nyugtalankodsz - teljesen biztos lehetsz benne, hogy Isten kegyelme bőségesen veled van. Mária nyugtalan volt, de ó, nem kellett volna nyugtalankodnia. A kegyelem bőségesen megadatott neki. Igen, az útja nehéz volt, sok veszéllyel és szenvedéssel. De Isten kegyelme vele volt az út minden egyes lépésénél. Jézus, a Megváltó megszületett, védve volt és képessé volt téve, hogy elvégezze a munkáját. Ilyen nagy kegyelem volt Máriával.
Ez azt jelenti, hogy ha összezavarodsz, tanácstalan vagy és nyugtalanít a dolgok alakulása - ne feledd, hogy Isten kegyelme ott van veled. A 29. vers azt mondja nekünk, hogy:
,,Mária megdöbbent e szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés."
Kálvin János azt mondja, hogy Máriának "figyelmes és nyugodt elméje volt", és hogy:
"Ez a példa arra emlékeztet bennünket... hogy nem szabad figyelmetlenül szemlélnünk Isten cselekedeteit."
Amikor Isten útjai nyugtalanítanak, zavarba hoznak és összezavarnak, van választásod. Lehetsz olyan, mint Elizeus szolgája Dóthánban, amikor reggel felébredt, és látta, hogy a szírek körülveszik a várost - megijedt. Vagy lehetsz olyan, mint Elizeus volt - lelki szemmel láthatsz, láthatod Isten kegyelmét körülötted és az Ő népe körül. Ezt kell látnod, mert ez a valóság.

D.Végül pedig, ha nem vagy keresztény, akkor azt kell látnod ebből a szakaszból, hogy Isten kegyelme Jézus Krisztusban minden.

Miért jött Jézus erre a világra? Mert ez volt az egyetlen módja annak, hogy megmeneküljünk.
Szükséged van Jézusra. Ő az egyetlen reménységed. Menj hozzá. Higgy benne. Kérd Őt, hogy mentsen meg téged. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: meggyilkolásában, nyugtalankodnia, megajándékozott, természetünkben, munkafelügyelők, rabszolgaságból, szövegkörnyezet, kiválasztásáról, nyugtalanítanak, elképzelésekkel, kihangsúlyozva, üdvözülhessünk, nyugtalankodsz, feddhetetlenek, összezavarodsz, szolgálóleánya, megmeneküljünk, legalacsonyabb, feddhetetlenül, figyelmetlenül, kényszerítette, megváltójának, csodálkoznunk, megváltójában, folytathatnám, összezavarnak, szétszóratnak, jeruzsálemből, nagymértékben, jótetszéséről, zavarodottság, fenyegetéstől, megemlékezzék, nyilvánvalóan, alázatosaknak, gondolhatnánk, angol karácsonyi, címe magyar, éneknek néhány, kisfiad megmenti, kisfiad azért, kisfiad látást, kezével lecsendesíti, angyalok jártak, kisfiadat megcsókolod, tarzuszi Saul, kezét Saulra, keresztre feszített, megaláztatás legalacsonyabb, bűnözőt választotta, elsőbe esik, római katolikus, Keresztelő János, Jeruzsálemből Damaszkuszba, Ahogyan Isten, Amikor Jézus, Elismerte Jézust Megváltójának, Jézus Krisztus, Mária Isten, Howard Marshall, Norval Geldenhuys, Mindebben Mária, Dicsérjük Istent, Örüljetek Jézusban, Szolgáljátok Őt, Isten Egyiptomba, Izráelt Egyiptomból, Kálvin János, Amikor Isten, Jézus Krisztusban, Kérd Őt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó cicák  Png fotel  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Png fotel  Leonardo da Vinci gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Adakozás  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Png virág  Png csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Nem méltó hozzád  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Alázat  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Lóhere  Nevem  Szép napot kívánok  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Makszim Gorkij gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Reggel van  A jó emberek mindig szépek mar...  Png telefon  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Minden harmadik...  képre írva  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png cica  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mi lenne ha  Png rózsa csokor  Sose bánj semmit  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet 
Bejegyzés Címkék
angol karácsonyi, címe magyar, éneknek néhány, kisfiad megmenti, kisfiad azért, kisfiad látást, kezével lecsendesíti, angyalok jártak, kisfiadat megcsókolod, tarzuszi Saul, kezét Saulra, keresztre feszített, megaláztatás legalacsonyabb, bűnözőt választotta, elsőbe esik, római katolikus, anyja méhében, eredendő bűntől, halál alól, tanításoknak azonban, ilyen elképzelésekkel, 46-47-dik versekben, egész Isten, illető számára, olyan igaz, kegyelemről szól, angyal azzal, újszövetségi időkben, leveleket általában, feladó nevét, olyan szót, angyal mond, eredeti görögben, jótétemény címzettjévé, világ teremtése, jelentése önmagában, 30-dik versben, 1Mózes 6-ban, héber kifejezés, énekben örül, cselekedetei miatt, büszkék szétszóratnak, kegyelmet végül, kegyelem címzettje, gyermekek test, haláltól való, egyik oldalon, másik oldalon, kegyelem címzettjei, alázatosság leckéje, egyik dolog, gőgösöknek ellenáll, alázatosaknak pedig, gyakori téma, nagy kegyelem, ígéret fiát, helyettesítő áldozatot, szarvánál fogva, helyettesítő engesztelést, családja előtt, fáraó keményebb, izraelita munkafelügyelők, igazság világos, kegyelem bőségesen, útja nehéz, dolgok alakulása, példa arra, szírek körülveszik, egyetlen módja, egyetlen reménységed, meggyilkolásában, nyugtalankodnia, megajándékozott, természetünkben, munkafelügyelők, rabszolgaságból, szövegkörnyezet, kiválasztásáról, nyugtalanítanak, elképzelésekkel, kihangsúlyozva, üdvözülhessünk, nyugtalankodsz, feddhetetlenek, összezavarodsz, szolgálóleánya, megmeneküljünk, legalacsonyabb, feddhetetlenül, figyelmetlenül, kényszerítette, megváltójának, csodálkoznunk, megváltójában, folytathatnám, összezavarnak, szétszóratnak, jeruzsálemből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 37458
  • e Hónap: 66770
  • e Év: 254572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.